Što je Tijelovo

Trenutno pregledavate Što je Tijelovo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2024

Povijest Tijelova

Tijelovo, poznato i kao blagdan Tijela i Krvi Kristove, je katolički blagdan koji se slavi u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. Ovaj blagdan je ustanovljen kako bi se posebno proslavila Euharistija, sakrament tijela i krvi Isusa Krista.

Svečanosti i običaji

Tijelovo je poznato po procesijama koje se održavaju diljem katoličkog svijeta. Vjernici izlaze na ulice noseći Euharistijsko otajstvo u posebnom kaležu, dok se pjevaju pjesme i mole molitve. Ova procesija simbolizira javno svjedočenje vjere u prisutnost Isusa Krista u Euharistiji.

Značaj Tijelova

Tijelovo je važan blagdan jer podsjeća vjernike na Isusovu prisutnost u Euharistiji. Vjeruje se da se kruh i vino tijekom mise zaista pretvaraju u tijelo i krv Isusa Krista. Tijelovo je prilika za slavlje i zahvalu za ovaj sveti sakrament.

Procesije diljem svijeta

Tijelovo se slavi na različite načine diljem svijeta. U nekim zemljama, procesije prolaze kroz ulice ukrašene cvijećem i tepisima, dok se u drugim zemljama procesije održavaju u crkvama i oko njihovih dvorišta. U svakom slučaju, procesije su prilika za vjernike da javno izraze svoju vjeru i ljubav prema Euharistiji.

Blagoslov

Tijekom Tijelova, svećenici blagoslivljaju vjernike s Euharistijskim otajstvom. Ovaj blagoslov se smatra posebnim duhovnim darom i vjernici ga prihvaćaju s vjerom i zahvalnošću.

Zaključak

Tijelovo je važan blagdan koji slavi prisutnost Isusa Krista u Euharistiji. Procesije, blagoslovi i molitve tijekom ovog blagdana pružaju vjernicima priliku da izraze svoju vjeru i zahvalnost za ovaj sveti sakrament.

  Ocijeni članak!