Tko je osnovao Rim

Trenutno pregledavate Tko je osnovao Rim
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 rujna, 2024

Rim u antičko doba

Rim je bio osnovan u antičko doba kao mali naseljeni centar na sedam brežuljaka uz rijeku Tibru. Osnivač Rima nije bio jedna osoba, već se smatra da je grad nastao kroz proces postupnog naseljavanja i integracije različitih plemena i kultura.

Legendarna priča o Romulu i Remu

Jedna od najpoznatijih legendi o osnivanju Rima je priča o Romulu i Remu. Prema legendi, Romul i Remo su bili blizanci koji su bili napušteni kao novorođenčad i ostavljeni da umru na obali rijeke Tibar. Međutim, preživjeli su i odgojeni od strane vučice. Kada su odrasli, osnovali su grad na mjestu gdje su pronađeni. Romul je ubio Rema u svađi oko izbora imena grada, te je postao prvi kralj Rima.

Arheološki dokazi

Arheološki nalazi ukazuju na postojanje naselja na području Rima još u 8. stoljeću prije Krista. Ostaci antičkih građevina, poput Foruma i Koloseja, svjedoče o bogatoj povijesti Rima kao centra moći i kulture.

Etrurci i Grčki utjecaj

Tijekom svoje povijesti, Rim je bio pod utjecajem susjednih civilizacija. Etrurci, drevni narod koji je naseljavao Italiju prije Rimljana, imali su značajan utjecaj na razvoj Rima. Također, Grci su imali velik utjecaj na rimsku kulturu, posebno u umjetnosti, književnosti i politici.

Republika i Carstvo

Rim se razvio iz malog naselja u moćnu republiku i kasnije u veliko carstvo koje je dominiralo Mediteranom. Republika je trajala od 509. do 27. godine prije Krista, kada je Rim postao carstvo s Oktavijanom Augustom kao prvom rimskom carem. Carstvo je proširilo svoju vlast na velik dio Europe, zapadnu Aziju i sjevernu Afriku.

Zaključak

Odgovor na pitanje tko je točno osnovao Rim nije jednostavan, jer grad nije nastao kao rezultat djelovanja jedne osobe. Umjesto toga, Rim je postao veliki i moćan grad kroz proces postupnog naseljavanja i integracije različitih plemena i kultura. Legenda o Romulu i Remu pruža jednu od najpoznatijih priča o osnivanju Rima, ali arheološki nalazi i povijesni podaci također pružaju uvid u bogatu povijest i razvoj grada.

  Ocijeni članak!