Čemu je služio Kovčeg Saveza

Trenutno pregledavate Čemu je služio Kovčeg Saveza
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 prosinca, 2023

Povijest Kovčega Saveza

Kovčeg Saveza, poznat i kao Aronov Kovčeg, bio je sveti predmet iz hebrejske Biblije koji je služio kao simbol Božje prisutnosti i saveza s Izraelcima.

Izgled i sastav Kovčega

Kovčeg Saveza bio je izrađen od drva akacije i presvučen čistim zlatom. Imao je poklopac s dvije kerubinske figure, a unutar njega su se nalazili kameni pločice s Deset Božjih zapovijedi, štap Arona i manjezi koji su predstavljali simbole različitih događaja iz Izraelske povijesti.

Funkcija Kovčega Saveza

Kovčeg Saveza je bio smješten u Svetinji nad svetinjama, unutar Salomonovog hrama u Jeruzalemu. Služio je kao mjesto na kojem je Bog komunicirao s Mojsijem i Izraelcima, te kao simbol saveza između Boga i Izraela. Kovčeg je također bio izvor božje moći i zaštite za Izraelce.

Legenda i sudbina Kovčega

Prema Bibliji, Kovčeg Saveza je nestao tijekom uništenja Solomonovog hrama od strane Babilonaca. Njegova sudbina i daljnje mjesto nalazišta su nepoznati, a postoji mnogo teorija i legendi o tome što se dogodilo s Kovčegom. Neki vjeruju da je skriven negdje u Izraelu, dok drugi smatraju da je odnesen u drevni Babilon ili čak da je uništen. Bez obzira na to, Kovčeg Saveza ostaje važan simbol vjere i povijesti Izraela.

  Ocijeni članak!