Čija je zadužbina manastir Mileševa

Trenutno pregledavate Čija je zadužbina manastir Mileševa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Istorija manastira Mileševa

Manastir Mileševa je jedan od najpoznatijih i najvažnijih manastira u Srbiji. Nalazi se u blizini Prijepolja, u opštini Nova Varoš. Osnovan je u 13. veku, tačnije 1234. godine, kao zadužbina kralja Vladislava. Međutim, pitanje čije je tačno zadužbina ovaj manastir i dalje ostaje otvoreno.

Različite teorije o zadužbini

Postoji nekoliko teorija o tome ko je zapravo zadužbinar manastira Mileševa. Jedna od najrasprostranjenijih teorija je da je manastir izgrađen kao zadužbina kralja Vladislava, čime bi se on svrstao među najveće ktitora srpske srednjovekovne arhitekture. Međutim, postoje i drugi koji tvrde da je manastir zapravo zadužbina Nemanjića, odnosno da ga je podigao kralj Dragutin Nemanjić.

Arhitektura i umetnost

Manastir Mileševa je poznat po svojoj izuzetnoj arhitekturi i umetničkim vrednostima. Crkva manastira posvećena je Sv. Arhangelu Mihailu, a njena unutrašnjost krije jedno od najpoznatijih umetničkih dela srednjovekovne Srbije – fresku Beli anđeo. Ova freska, koja prikazuje anđela s raširenim krilima, smatra se remek-delom srpske srednjovekovne umetnosti.

Značaj manastira Mileševa

Manastir Mileševa ima veliki značaj kako za srpsku kulturu i umetnost, tako i za proučavanje srpske istorije. Njegova arhitektura i freske predstavljaju važan deo srpske kulturne baštine. Manastir je također popularna turistička destinacija, posebno zbog svoje umetničke vrednosti.

Rezime

Čija je zapravo zadužbina manastir Mileševa ostaje pitanje koje još uvek nije do kraja razjašnjeno. Iako se najčešće pominje kralj Vladislav kao zadužbinar, postoji i teorija o ulozi kralja Dragutina Nemanjića. Bez obzira na to, manastir Mileševa ostaje izuzetno važan deo srpske kulturne baštine i turistička atrakcija.

  Ocijeni članak!