Čija je zastava belo plavo crveno

Trenutno pregledavate Čija je zastava belo plavo crveno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 ožujka, 2024

Povijest zastave

Zastava koja se sastoji od boja bijele, plave i crvene ima dugu i zanimljivu povijest. Različite zemlje i organizacije koristile su ovu kombinaciju boja u svojim zastavama, a svaka ima svoje specifično značenje.

Hrvatska zastava

U kontekstu Hrvatske, zastava s bijelom, plavom i crvenom bojom jedan je od najprepoznatljivijih simbola. Ova zastava službeno se koristi od 1990. godine, kada je Hrvatska postala neovisna država. Bijela boja simbolizira čistoću, plava boja predstavlja nebo, a crvena boja simbolizira hrabrost i ljubav prema domovini.

Ruska zastava

Ruska zastava također koristi kombinaciju bijele, plave i crvene boje. Bijela boja simbolizira mir, plava boja predstavlja vjernost, a crvena boja simbolizira hrabrost. Ova zastava koristi se od 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Francuska zastava

Francuska zastava, poznata i kao Trikolora, također je zastava koja se sastoji od bijele, plave i crvene boje. Ova zastava koristi se od Francuske revolucije 1789. godine. Bijela boja simbolizira kraljevsku moć, plava boja predstavlja slobodu, a crvena boja simbolizira hrabrost.

Zaključak

Zastava koja se sastoji od boja bijele, plave i crvene ima različita značenja u različitim kontekstima. U Hrvatskoj, ta kombinacija boja predstavlja neovisnost i ljubav prema domovini. U Rusiji, simbolizira mir, vjernost i hrabrost, dok u Francuskoj, predstavlja slobodu, kraljevsku moć i hrabrost. Ova zanimljiva kombinacija boja svakako privlači pažnju i ostavlja bez riječi.

  Ocijeni članak!