Čiji je sin bio Tezej

Trenutno pregledavate Čiji je sin bio Tezej
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2023

Tezej u mitologiji

Tezej je bio sin kralja Egeja i njegove supruge Etereje. U grčkoj mitologiji, Tezej je poznat kao slavni junak i osnivač Atene.

Tezej i Minotaur

Jedna od najpoznatijih priča o Tezeju je njegova avantura s Minotaurom. Minotaur je bio pola čovjek, pola bik i bio je zatočen u labirintu na Kreti. Tezej je hrabro ušao u labirint i uspio ubiti Minotaura, čime je oslobodio Atenjane od straha i terora.

Tezej i Ariadna

Tijekom svoje avanture s Minotaurom, Tezej je upoznao Ariadnu, kćer kretskog kralja Minosa. Ariadna mu je pomogla pobjeći iz labirinta dajući mu čarobnu nit koja mu je pomogla da se vrati van. No, nakon bijega iz labirinta, Tezej je napustio Ariadnu na otoku Naxosu.

Tezej kao kralj Atene

Nakon povratka u Atenu, Tezej je postao kralj i ujedinio različite atenske plemiće. Bio je poznat po svojim hrabrim podvizima i zaštitnikom slabih i potlačenih. No, njegov kraj bio je tragičan jer je završio svoj život u izgnanstvu.

Nasljednici Tezeja

Tezej je imao sina po imenu Hipolit, ali nije poznato tko je bila majka tog djeteta. Hipolit je kasnije postao poznati junak i bio je poznat po svojoj ljepoti i odanosti Artemidi.

  Ocijeni članak!