Čime se hrani tumor

Trenutno pregledavate Čime se hrani tumor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 svibnja, 2024

Metaboličke potrebe tumora

Tumori su kompleksni entiteti koji za svoj rast i preživljavanje zahtijevaju određenu ishranu. Kako bi se razumjelo čime se hrane tumori, potrebno je proučiti metaboličke potrebe koje imaju.

Glukoza kao glavni izvor energije

Tumori imaju visoku potrebu za glukozom kao glavnim izvorom energije. Oni koriste proces poznat kao glikoliza kako bi razgradili glukozu i proizveli energiju. Ovaj proces je često ubrzano prisutan u tumorima, čak i kada je prisutan dovoljan dotok kisika.

Aminokiseline i lipidi

Pored glukoze, tumori također koriste aminokiseline i lipide kao izvore energije. Aminokiseline se mogu razgraditi putem procesa zvanog autofagija, gdje se ćelije same razgrađuju kako bi osigurale hranu za tumor. Lipidi, s druge strane, mogu biti izvor energije putem procesa beta-oksidacije.

Angiogeneza i vaskularizacija

Tumori također ovisno o angiogenezi i vaskularizaciji kako bi osigurali dotok hranjivih tvari. Oni potiču rast novih krvnih žila kako bi se osigurao dotok kisika i hranjivih tvari potrebnih za rast tumora.

Faktori koji utječu na ishranu tumora

Postoje brojni faktori koji mogu utjecati na ishranu tumora. To uključuje prisutnost drugih stanica u tumorskom okruženju, prisutnost upalnih procesa, kao i promjene u mikrookruženju tumora. Ovi faktori mogu utjecati na dostupnost i kvalitetu hranjivih tvari za tumor.

Zaključak

Čime se hrani tumor je složeno pitanje koje uključuje metaboličke potrebe tumora, kao i faktore koji utječu na dostupnost hranjivih tvari. Glukoza, aminokiseline, lipidi i angiogeneza su ključni elementi u ishrani tumora. Razumijevanje ovih procesa može pomoći u razvoju novih terapijskih pristupa za suzbijanje rasta tumora.

  Ocijeni članak!