Čime se srna hrani

Trenutno pregledavate Čime se srna hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 prosinca, 2023

Prehrana srne

Srne su pretežno biljojedi i njihova prehrana se sastoji od različitih biljaka, lišća, izdanaka, kore, cvjetova i plodova. Ova elegantna divljač preferira mlade biljke i grmlje, ali se hrani i travom i korovom. Njihova prehrana se mijenja ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti hrane.

Zimski izazovi

Zimi, kada su biljke manje dostupne, srne se hrane mahovinom, lišajevima i grančicama. Tijekom ovog razdoblja, srne također koriste svoje oštre kandže da bi otkrile mahovinu ispod snijega. Također mogu jesti i koru drveća kada nema dovoljno biljnog materijala.

Povremeni izuzeci

Iako su srne uglavnom biljojedi, ponekad će se hrane i drugim izvorima. Na primjer, ako su prisutne u blizini poljoprivrednih područja, mogu se hrane usjevima ili voćem. Također, u rijetkim slučajevima, srne mogu jesti i male kukce ili paukove ako im nedostaje hrane.

Prehrana mladunaca

Mladunci srne, poznati kao lanad, hrane se isključivo majčinim mlijekom u prvih nekoliko tjedana života. Nakon toga, postupno uvode čvrstu hranu u svoju prehranu. Mladunci slijede majku i uče od nje koje biljke su jestive i sigurne.

Utjecaj prehrane na srne

Kvaliteta hrane ima izravan utjecaj na zdravlje i kondiciju srna. Nedostatak hrane ili loše kvalitete hrane može dovesti do gubitka tjelesne mase, slabljenja imunološkog sustava i povećane osjetljivosti na bolesti. Stoga je očuvanje prirodnih staništa i dostupnost raznolike hrane ključno za očuvanje populacija srna.

  Ocijeni članak!