Čini jugoslavenske vojske

Trenutno pregledavate Čini jugoslavenske vojske
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 rujna, 2023

Povijest jugoslavenske vojske

Jugoslavenska vojska je bila oružana sila koja je postojala tijekom različitih razdoblja u povijesti Jugoslavije. Njena povijest seže unatrag do osnivanja Kraljevine Jugoslavije 1918. godine, a završava raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1992. godine.

Struktura i organizacija

Jugoslavenska vojska je bila organizirana u različite grane, uključujući kopnenu vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo. Svaka grana je imala svoje specifične zadatke i odgovornosti. Vojska je bila podijeljena na vojne oblasti i korpusa, s glavnim stožerom smještenim u Beogradu.

Uloga i zadaci

Glavna uloga jugoslavenske vojske bila je očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Jugoslavije. Vojska je bila odgovorna za obranu zemlje od vanjskih prijetnji, održavanje mira i reda unutar zemlje te pružanje pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa.

Sudjelovanje u međunarodnim operacijama

Jugoslavenska vojska je također sudjelovala u nekoliko međunarodnih operacija u sklopu UN-a. Jedna od najpoznatijih je bila misija UNPROFOR tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Vojska je također sudjelovala u mirovnim misijama diljem svijeta, pružajući podršku miru i stabilnosti.

Nasljednici jugoslavenske vojske

Nakon raspada Jugoslavije, nasljednici jugoslavenske vojske su postali vojne snage neovisnih država nastalih na njenom teritoriju. Tako su se formirale vojske Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Naslijeđe

Jugoslavenska vojska ostavila je trajan trag u povijesti regije. Njeno naslijeđe se može vidjeti u vojnim institucijama, spomenicima i tradiciji vojne službe. Mnogi veterani jugoslavenske vojske su nastavili svoju karijeru u novim vojskama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

  Ocijeni članak!