Gdje je Yellowstone?

Trenutno pregledavate Gdje je Yellowstone?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 travnja, 2024

Povijest

Yellowstone je nacionalni park smješten u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije na teritoriju država Wyoming, Montana i Idaho. Park je osnovan 1. ožujka 1872. godine i predstavlja prvi nacionalni park u svijetu.

Geografski položaj

Yellowstone se prostire na površini od oko 8.983 četvorna kilometra. Nalazi se na visoravni Rocky Mountains, na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Koordinate parka su otprilike 44° N i 110° W.

Prirodne ljepote

Yellowstone je poznat po svojim spektakularnim prirodnim ljepotama. Unutar parka se nalazi veliki broj termalnih izvora, gejzira i vrućih izvora. Najpoznatiji gejzir u parku je Old Faithful, koji redovito izbacuje vodu i paru u zrak. Također, tu su i prekrasna jezera, kanjoni i planinski vrhovi.

Flora i fauna

Park je dom za mnoge vrste biljaka i životinja. Šumske površine su prekrivene borovima, jelema i smrekama, dok se na otvorenim prostorima nalazi travnata vegetacija. Što se tiče životinjskih vrsta, u parku žive medvjedi, vukovi, bizona, jelena i mnoge druge.

Posjet parku

Yellowstone svake godine privlači veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta. Posjetitelji mogu istraživati park pješačenjem, vožnjom bicikla ili automobilom. Također, organizirane ture omogućuju upoznavanje s prirodnim ljepotama parka uz pratnju stručnih vodiča. Park nudi razne aktivnosti kao što su kampiranje, ribolov, planinarenje i promatranje divljih životinja.
Yellowstone je jedinstveno mjesto koje pruža nevjerojatne prirodne ljepote i priliku za istraživanje netaknute divljine Sjedinjenih Američkih Država.

  Ocijeni članak!