Gdje se nalazi srce?

Trenutno pregledavate Gdje se nalazi srce?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 studenoga, 2023

Struktura i funkcija srca

Srce je vitalni organ ljudskog tijela koji pumpa krv kroz krvne žile. Nalazi se u prsnoj šupljini, između pluća, malo lijevo od sredine prsnog koša. Srce ima oblik mišićne vrećice i veličine je otprilike šake odrasle osobe.

Položaj srca u tijelu

Srce se nalazi između pluća i leži na dijafragmi, mišićnoj pregradi koja razdvaja prsnu i trbušnu šupljinu. Većina srca je okrenuta prema lijevoj strani tijela, a mali dio se proteže prema desnoj strani.

Unutar srca

Srce se sastoji od četiri komore: dvije atrije i dvije klijetke. Desna strana srca pumpa krv u pluća radi oksigenacije, dok lijeva strana srca pumpa krv u ostatak tijela kako bi osigurala hranjive tvari i kisik.

Krvne žile i srce

Srce je povezano s krvnim žilama koje omogućuju cirkulaciju krvi. Glavne krvne žile su aorta, koja izlazi iz lijeve klijetke srca i nosi kisikom bogatu krv u ostatak tijela, te plućna arterija, koja izlazi iz desne klijetke i vodi do pluća radi oksigenacije krvi.

Regulacija srčanog ritma

Srce ima vlastiti električni sustav koji regulira ritam otkucaja srca. Električni signali putuju kroz srce i uzrokuju kontrakciju mišića, što rezultira otkucajima srca. Ovaj sustav također reagira na signale iz živčanog sustava i hormona kako bi održao normalan ritam otkucaja srca.

Zaključak

Srce se nalazi u prsnoj šupljini, između pluća, lijevo od sredine prsnog koša. Ono je vitalni organ koji pumpa krv kroz krvne žile, omogućujući cirkulaciju krvi i opskrbu tijela hranjivim tvarima i kisikom.

  Ocijeni članak!