Gdje se prostire i koliko je dug Velebit?

Trenutno pregledavate Gdje se prostire i koliko je dug Velebit?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Geografski položaj

Velebit je najduža planina u Hrvatskoj, prostire se duž obale Jadranskog mora. Proteže se od Velebitskog kanala na sjeverozapadu do rta Ploča na jugoistoku. Ukupna duljina planine iznosi oko 145 km.

Raznolikost reljefa

Velebit karakterizira izrazita raznolikost reljefa. Na sjevernom dijelu planine dominiraju visoki vrhovi, poput Vaganskog vrha (1757 m) i Zavižana (1676 m), dok je južni dio planine manje strm i pretežno sastoji od kraških polja i dolina.

Biološka raznolikost

Velebit je poznat po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti. Na planini se nalazi Nacionalni park Sjeverni Velebit koji je dom mnogim endemičnim vrstama biljaka i životinja. Ovdje se može pronaći preko 2.000 biljnih vrsta, od kojih su neke rijetke i zaštićene. Također, Velebit je stanište za mnoge divlje životinje poput medvjeda, vukova i risova.

Velebitski kanal

Velebitski kanal je jedan od najpoznatijih dijelova Velebita. Ovaj kanal, koji se prostire između Velebita i otoka Paga, karakterizira spektakularan krajolik i kristalno čisto more. Mnogi turisti posjećuju ovaj dio Velebita kako bi uživali u prekrasnim plažama i ronjenju.

Planinarenje i avanturizam

Velebit je popularna destinacija za planinare i ljubitelje avanturizma. Na planini se nalazi mreža planinarskih staza koja omogućuje istraživanje različitih dijelova planine. Također, postoje i organizirani izleti i avanturističke aktivnosti poput penjanja, speleologije i paraglidinga.

Kulturna baština

Velebit ima bogatu kulturnu baštinu koja se očituje kroz tradicionalnu arhitekturu, običaje i gastronomiju. Na planini se nalazi nekoliko tradicionalnih sela koja čuvaju autentični način života. Također, Velebit je inspiracija za mnoge umjetnike i književnike koji pronalaze inspiraciju u ljepoti i divljini planine.

  Ocijeni članak!