Gdje su Farski otoci?

Trenutno pregledavate Gdje su Farski otoci?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Geografski položaj

Farski otoci su otočna skupina koja se nalazi između Norveške i Islanda, u Sjevernom Atlantiku. To je autonomna teritorija pod vlašću Kraljevine Danske. Skupina se sastoji od 18 otoka, od kojih je najveći Streymoy.

Površina i stanovništvo

Ukupna površina Farskih otoka iznosi oko 1.400 četvornih kilometara. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2020. godine, otoci imaju populaciju od oko 52.000 stanovnika. Glavni grad i političko središte je Torshavn, koji se nalazi na otoku Streymoy.

Klima

Farski otoci imaju oceansku klimu s hladnim ljetima i blagim zimama. Kiša je česta tijekom cijele godine, a otoci su poznati po svojim maglovitim i vjetrovitim uvjetima. Prosječna temperatura ljeti iznosi oko 12°C, dok zimi rijetko pada ispod nule.

Gospodarstvo

Tradicionalno, glavna industrija na Farskim otocima je ribarstvo. Ribolov, posebno na atlantskoj haringi, bio je ključni izvor prihoda za otočane. Međutim, u posljednjim godinama turizam je postao sve važniji sektor u gospodarstvu, privlačeći posjetitelje svojom netaknutom prirodom i prekrasnim krajolikom.

Kultura

Farski otoci imaju bogatu kulturnu baštinu koja se očituje u tradicionalnoj glazbi, plesu i književnosti. Otočani su poznati po očuvanju svojih starih običaja i obreda, uključujući vjerske festival i događaje. Također su poznati po svojoj gastronomiji, s jelima koja se temelje na lokalnoj ribi, mesu i povrću.

Ekosustav

Farski otoci imaju raznoliki ekosustav s obiljem morskih ptica, uključujući mnoge vrste galebova, labudova i morskih orlova. Otočje također obiluje morskim sisavcima poput dupina i tuljana. Zbog svoje netaknute prirode i očuvanih staništa, Farski otoci su popularna destinacija za ljubitelje prirode i ornitologe.

  Ocijeni članak!