Gdje su živjeli Japodi?

Trenutno pregledavate Gdje su živjeli Japodi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 travnja, 2023

Povijest Japoda

Japodi su bili drevni ilirski narod koji je živio na prostoru današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine te susjednih područja. Oni su naseljavali brdsko-planinske dijelove i bili poznati po svojoj izdržljivosti i ratničkim vještinama.

Područja naseljena Japodima

Japodi su živjeli u različitim područjima, uključujući Gorski kotar, Liku, sjevernu Dalmaciju, zapadnu Bosnu i Hercegovinu te dijelove Slovenije. Njihova naselja bila su smještena u planinskim predjelima, gdje su bili zaštićeni od vanjskih napada.

Naselja i arheološki nalazi

Brojna arheološka nalazišta svjedoče o postojanju japodskih naselja. Jedno od najpoznatijih je arheološko nalazište u Cetinskom polju, koje je bilo središnje japodsko naselje. Ondje su pronađeni ostaci kuća, grobova te razni predmeti koji svjedoče o njihovom načinu života.

Japodska kultura i život

Japodi su bili poljoprivredni narod koji se bavio uzgojem stoke i poljoprivredom. Također su se bavili obradom željeza i proizvodnjom oružja. Imali su razvijenu organizaciju i vojnu strukturu koja ih je činila moćnom snagom u regiji.

Nestanak Japoda

U 1. stoljeću pr. Kr., Japodi su bili pod pritiskom Rimskog Carstva te su postupno gubili svoju neovisnost. Nakon rimskog osvajanja, japodska naselja su se postupno romanizirala, a japodska kultura je nestala. Ostaci japodske civilizacije i danas su vidljivi kroz arheološke nalaze i spomenike.

  Ocijeni članak!