Ima li domovnica rok trajanja?

Trenutno pregledavate Ima li domovnica rok trajanja?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Što je domovnica?

Domovnica je službeni dokument koji potvrđuje državljanstvo osobe. Ona sadrži osnovne podatke o pojedincu kao što su ime, prezime, datum rođenja, spol, mjesto rođenja i državljanstvo. Također, na domovnici se nalazi fotografija i potpis vlasnika.

Rok trajanja domovnice

U većini zemalja domovnica nema rok trajanja i važeći je dok god osoba ostaje državljanin te zemlje. Međutim, neke zemlje imaju određene propise koji zahtijevaju obnovu domovnice nakon određenog vremenskog perioda, obično svakih nekoliko godina.

Obnova domovnice

Kada domovnica ima rok trajanja, osoba je dužna obnoviti je prije isteka tog roka. Obnova se obično vrši u nadležnim upravnim uredima ili policijskim postajama. Tom prilikom, osoba treba donijeti određene dokumente kao što su osobna iskaznica, prethodna domovnica i slično.

Ispravke na domovnici

Ako se promijene neki podaci na domovnici, kao što je ime, prezime ili adresa, osoba je obvezna zatražiti ispravak. Ispravke se obično vrše u nadležnim upravnim uredima uz dostavu određenih dokumenata kao dokaza promjene podataka.

Primjena domovnice

Domovnica se koristi kao identifikacijski dokument prilikom obavljanja raznih administrativnih poslova, kao što su otvaranje bankovnog računa, apliciranje za putovnicu ili vozačku dozvolu, prijava prebivališta i slično. Također, domovnica se može tražiti prilikom putovanja u inozemstvo kao dodatni identifikacijski dokument.

Zaključak

U većini slučajeva, domovnica nema rok trajanja i važeća je sve dok osoba ostaje državljanin te zemlje. Međutim, uvjeti i propisi se mogu razlikovati od zemlje do zemlje, pa je uvijek preporučljivo provjeriti lokalne zakone i propise vezane uz domovnicu.

  Ocijeni članak!