Ima li Moldavija izlaz na more?

Trenutno pregledavate Ima li Moldavija izlaz na more?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2023

Povijest Moldavije

Moldavija, zvanično poznata kao Republika Moldova, je zemlja smještena u jugoistočnoj Europi. Iako je zemlja unutrašnja, mnogi se pitaju ima li Moldavija izlaz na more.

Geografski položaj

Moldavija se graniči sa sedam drugih zemalja, ali nažalost nema izlaz na more. Susedne zemlje su Ukrajina na istoku i Rumunija na zapadu, sjeveru i jugu. Ova geografska konfiguracija čini Moldaviju jednom od rijetkih evropskih zemalja bez pristupa moru.

Posljedice nedostatka izlaza na more

Nedostatak izlaza na more ima značajan utjecaj na ekonomiju i trgovinu Moldavije. Zemlja se oslanja na kopneni promet i susjedne luke kako bi vodila međunarodnu trgovinu. Ovo ograničava izvoz i uvoz robe, što ima negativan utjecaj na gospodarski razvoj zemlje.

Pokušaji rješavanja problema

Moldavija je svjesna izazova s kojima se suočava zbog nedostatka izlaza na more i pokušava pronaći alternative. Jedna od tih alternativa je izgradnja kanala koji bi povezao Moldaviju s Crnim morem. Ova ideja je razmatrana, ali se suočava s brojnim tehničkim i ekonomskim poteškoćama.

Zaključak

Iako Moldavija nema izlaz na more, zemlja nastoji pronaći rješenja koja bi omogućila bolju povezanost s međunarodnom trgovinom. Nedostatak izlaza na more predstavlja izazov za Moldaviju, ali zemlja ostaje aktivna u potrazi za alternativama koje bi poboljšale njen ekonomski razvoj.

  Ocijeni članak!