Je li bundeva voće ili povrće?

Trenutno pregledavate Je li bundeva voće ili povrće?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 lipnja, 2024

Botanička klasifikacija

Bundeva, poznata i pod nazivom Cucurbita pepo, pripada porodici tikvića, Cucurbitaceae. Ova porodica uključuje razne biljke koje se uzgajaju zbog svojih jestivih plodova.

Definicija voća i povrća

Da bismo razumjeli je li bundeva voće ili povrće, prvo moramo razjasniti definiciju tih pojmova. Botanički gledano, voće je plod biljke koji nastaje iz cvijeta i sadrži sjemenke. S druge strane, povrće se odnosi na jestive dijelove biljke koji ne spadaju u kategoriju voća.

Bundeva kao voće

Prema botaničkoj definiciji, bundeva se smatra voćem jer se razvija iz cvijeta i sadrži sjemenke. Bundeva ima tvrdu vanjsku koru i sočno, slatko meso, što je karakteristika mnogih voća. Također, bundeva se često koristi za pripremu slatkih jela i desertima, što je uobičajeno za voće.

Bundeva kao povrće

Iako se botanički smatra voćem, u kulinarskom smislu bundeva se često svrstava u povrće. To je zbog njene upotrebe u slanim jelima, poput juha, pirea i variva. Bundeva se također često koristi kao dodatak salatama i pečena kao prilog jelima s mesom. Ova kulinarska klasifikacija povrća temelji se na načinu pripreme i upotrebi u jelovniku.

Zaključak

Iako je bundeva botanički voće, u kulinarskom smislu često se smatra povrćem. Njena slatka i sočna pulpa čini je popularnom namirnicom za pripremu raznih jela, kako slanih tako i slatkih. Bez obzira na to kako je klasificiramo, bundeva je ukusna i hranjiva namirnica koja je sastavni dio mnogih kuhinja diljem svijeta.

  Ocijeni članak!