Je li ječmenac zarazan?

Trenutno pregledavate Je li ječmenac zarazan?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 kolovoza, 2023

Simptomi ječmenca

Ječmenac je upalna infekcija oka koja se javlja kao posljedica bakterijske ili virusne infekcije. Tipični simptomi ječmenca uključuju crvenilo, oticanje i bolnost oko kapka. Također se može pojaviti gnojni iscjedak iz oka.

Uzroci ječmenca

Ječmenac se najčešće javlja kao posljedica infekcije bakterijom Staphylococcus aureus. Ova bakterija je prisutna na koži i sluznici te može prodrijeti u folikul dlake na oku, uzrokujući upalu. Ječmenac također može biti uzrokovan virusnom infekcijom.

Zaraznost ječmenca

Ječmenac je zarazna bolest koja se može prenijeti s osobe na osobu. Bakterijski ječmenac može se prenijeti direktnim kontaktom s inficiranim okom ili predmetima koji su došli u dodir s infekcijom, poput ručnika ili kozmetike. Virusni ječmenac također može biti zarazan i prenosi se putem kapljica iz zaraženog oka. Važno je izbjegavati dijeljenje ručnika i kozmetike s osobama koje imaju ječmenac kako bi se smanjila mogućnost prijenosa infekcije.

Liječenje ječmenca

Većina slučajeva ječmenca prolazi samostalno unutar nekoliko tjedana. Međutim, mogu se primijeniti određeni tretmani kako bi se ublažili simptomi i ubrzao proces liječenja. Topli oblozi na zahvaćenom području mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju boli. Također se mogu koristiti antibiotske kapi ili masti kako bi se suzbila bakterijska infekcija. U slučaju virusnog ječmenca, liječenje se uglavnom temelji na ublažavanju simptoma i promicanju bržeg oporavka.

Prevencija ječmenca

Prevencija ječmenca uključuje održavanje dobrog higijenskog režima. Važno je redovito pranje ruku kako bi se smanjila mogućnost prijenosa bakterija s ruku na oči. Također je važno izbjegavati dodirivanje očiju prljavim rukama. Dijeljenje ručnika i kozmetike treba izbjegavati, posebno s osobama koje imaju ječmenac. Ako se pojave simptomi ječmenca, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i preporučenog tretmana.

  Ocijeni članak!