Je li na južnom polu isto tako hladno kao na sjevernom?

Trenutno pregledavate Je li na južnom polu isto tako hladno kao na sjevernom?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 svibnja, 2023

Klimatske razlike između južnog i sjevernog pola

Naizgled, južni i sjeverni pol izgledaju vrlo slično – okruženi su ledom, snijegom i hladnoćom. Međutim, postoje neke ključne razlike u klimi ovih dvaju područja.

Temperature

Temperatura na južnom polu je prosječno niža nego na sjevernom polu. Sjeverni pol se nalazi na otvorenom moru, dok se južni pol nalazi na kontinentu. Ova geografska razlika rezultira različitim uvjetima i temperaturama. Južni pol je poznat po ekstremno niskim temperaturama koje mogu dosegnuti i do -80°C, dok temperature na sjevernom polu rijetko padaju ispod -40°C.

Vjetar

Vjetrovi na južnom polu su jači i češći nego na sjevernom polu. Ovo je zbog nedostatka geografskih prepreka na južnom polu, dok sjeverni pol ima nekoliko otoka koji djelomično smanjuju snagu vjetrova. Vjetrovi na južnom polu mogu doseći brzinu i do 320 km/h, dok brzine na sjevernom polu rijetko prelaze 160 km/h.

Životinjski svijet

Iako su oba pola dom za različite vrste životinja, južni pol je poznat po većoj raznolikosti životinjskog svijeta. Tu se nalaze pingvini, foke, kitovi i mnoge druge vrste koje se prilagodile ekstremnim uvjetima. Sjeverni pol ima manju raznolikost životinjskog svijeta, ali i dalje je dom za polarnog medvjeda, tuljane i druge vrste koje su se prilagodile hladnoći.

Zaključak

Iako su oba pola vrlo hladna, južni pol je općenito hladniji od sjevernog pola. Razlika u temperaturi, vjetrovima i raznolikosti životinjskog svijeta čini ova dva pola jedinstvenim i zanimljivim područjima za istraživanje.

  Ocijeni članak!