Kad je aronija zrela za branje?

Trenutno pregledavate Kad je aronija zrela za branje?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2024

Kako odrediti vrijeme branja aronije?

Aronija je biljka koja se uzgaja zbog svojih ljekovitih svojstava i visokog sadržaja antioksidansa. Da biste dobili najbolje rezultate u branju aronije, važno je znati kada je pravo vrijeme za to. Postoje nekoliko pokazatelja koji mogu pomoći u određivanju zrelosti aronije.

Vizualni pokazatelji zrelosti aronije

Jedan od načina da se utvrdi zrelost aronije je promatranje boje plodova. Zreli plodovi aronije imaju tamno ljubičastu do crnu boju. Ako primijetite da su većina plodova na grmu takve boje, to je znak da je aronija spremna za branje.

Teksturni pokazatelji zrelosti aronije

Pored boje, tekstura plodova također može biti pokazatelj zrelosti. Zreli plodovi aronije su mekani na dodir i lako se odvajaju od stabljike. Ako primijetite da su plodovi mekani i da se lako odvajaju, to je znak da je aronija spremna za berbu.

Kemijski pokazatelji zrelosti aronije

Još jedan način za utvrđivanje zrelosti aronije je analizom sadržaja šećera. Zreli plodovi aronije imaju veći sadržaj šećera, što rezultira slađim okusom. Možete koristiti refraktometar kako biste izmjerili postotak šećera u plodovima. Ako je postotak šećera u optimalnom rasponu, to je znak da je aronija zrela za branje.

Najbolje vrijeme za branje aronije

Općenito, aronija je zrela za branje u kasno ljeto ili rano jesen, obično između kolovoza i rujna. Međutim, vrijeme branja može varirati ovisno o geografskom području i sorti aronije. Preporučuje se redovito provjeravati zrelost plodova kako biste uhvatili pravi trenutak za branje.

Zaključak

Aronija je zrela za branje kada plodovi postignu tamno ljubičastu do crnu boju, kada su mekani na dodir i lako se odvajaju od stabljike te kada imaju optimalan sadržaj šećera. Najbolje vrijeme za branje aronije je obično u kasno ljeto ili rano jesen. Redovito provjeravajte zrelost plodova kako biste uhvatili pravi trenutak za branje.

  Ocijeni članak!