Kad se jagode sade

Trenutno pregledavate Kad se jagode sade
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 rujna, 2023

Kada sijati jagode?

Sijanje jagoda ovisi o klimatskim uvjetima i sorti koju želite uzgajati. U većini područja, najbolje vrijeme za sijanje jagoda je u rano proljeće, kada je tlo dovoljno zagrijano i prošle su opasnosti od kasnih mrazeva. U nekim toplijim područjima, jagode se mogu sijati i na jesen kako bi se osiguralo bolje ukorjenjivanje prije zime.

Kako pripremiti tlo za sadnju jagoda?

Priprema tla je ključna za uspješan uzgoj jagoda. Prvo, trebate odabrati sunčano mjesto s dobro dreniranim tlima. Zatim, uklonite korov i krupne komade tla. Dodajte organsku tvar poput komposta kako biste poboljšali plodnost tla i osigurali dobru strukturu. Također, preporučuje se testiranje pH vrijednosti tla i prilagodba ako je potrebno.

Kako saditi jagode?

Prije sadnje jagoda, potrebno je pripremiti sadnice. Uklonite oštećene ili trule dijelove korijena, a zatim ih potopite u vodu nekoliko sati prije sadnje. Zatim, iskopajte rupe u tlu, ostavljajući dovoljno prostora između svake sadnice. Postavite sadnicu u rupu tako da su korijeni ravnomjerno raspoređeni i prekrijte ih lagano zemljom. Pazite da ne pokrijete srž biljke.

Kako se brinuti o sadnicama jagoda?

Nakon sadnje, važno je redovito zalijevati jagode kako bi se osiguralo dobro ukorjenjivanje. Također, preporučuje se mulčiranje oko biljaka kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova. Uklanjajte oštećene ili trule dijelove biljaka kako biste spriječili širenje bolesti. Tijekom sezone, redovito gnojite jagode kako biste potaknuli rast i plodnost.

Kada očekivati prve plodove?

Nakon sadnje, jagode će obično započeti cvjetanje i plodonošenje u roku od nekoliko tjedana. Prve plodove možete očekivati otprilike 4-6 tjedana nakon sadnje, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja. Redovito provjeravajte biljke i berite zrele plodove kako biste potaknuli daljnji rast i plodnost.

  Ocijeni članak!