Kad su krpelji najaktivniji

Trenutno pregledavate Kad su krpelji najaktivniji
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 listopada, 2023

Krpelji i njihova aktivnost

Krpelji su mali paučnjaci koji se hrane krvlju sisavaca, uključujući i ljude. Oni su poznati po tome što mogu prenositi razne bolesti, kao što su Lymeova bolest i krpeljni encefalitis. Kako bismo se zaštitili od ovih bolesti, važno je znati kada su krpelji najaktivniji.

Sezonska aktivnost krpelja

Krpelji su najaktivniji tijekom toplih i vlažnih mjeseci, posebno u proljeće i ljeto. U ovom razdoblju, krpelji se razmnožavaju i traže domaćine za hranjenje. Tijekom hladnih zimskih mjeseci, krpelji su manje aktivni i često se povlače u skloništa kako bi izbjegli hladnoću.

Najaktivnije vrijeme dana

Krpelji su najaktivniji tijekom ranih jutarnjih sati i kasnih poslijepodnevnih sati. U tim dijelovima dana, temperatura i vlažnost su optimalne za njihovu aktivnost. Također, tijekom ovih sati, domaćini, poput ljudi i životinja, često borave na otvorenom, što olakšava krpeljima da pronađu potencijalne domaćine.

Područja s visokim rizikom

Krpelji su najaktivniji u područjima s visokom vegetacijom, kao što su šumska područja i livade. Ova područja pružaju krpeljima dovoljno skloništa i izvor hrane. Također, krpelji se često nalaze na niskim granama i travnatim područjima, te se pričvršćuju na prolaznike i domaće životinje koje prolaze kroz te zone.

Zaštita od krpelja

Kako biste se zaštitili od krpelja, preporučuje se nošenje svijetle odjeće kako biste ih lakše primijetili. Također, koristite repelente koji sadrže DEET i obavezno pregledajte tijelo nakon boravka na otvorenom. Ako primijetite krpelja na tijelu, važno je da ga pažljivo uklonite pincetom, pazeći da ne ostavite dijelove krpelja u koži.

Kako biste smanjili rizik od krpelja, izbjegavajte visoku vegetaciju i travnate površine. Također, redovito kosite travu u dvorištu i držite kućne ljubimce zaštićene od krpelja.

Krpelji su najaktivniji tijekom toplih mjeseci, posebno u proljeće i ljeto. Najaktivniji su tijekom ranih jutarnjih sati i kasnih poslijepodnevnih sati. Važno je poduzeti odgovarajuće mjere kako biste se zaštitili od krpelja i smanjili rizik od prenošenja bolesti.

  Ocijeni članak!