Kada je Antarktika bila zeleni kontinent

Trenutno pregledavate Kada je Antarktika bila zeleni kontinent
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2023

Geološka povijest Antarktike

Antarktika je danas poznata kao ledeni kontinent sa surovom i hladnom klimom, ali postoji vrijeme kada je ova regija bila zelenija. Da bismo razumjeli kada je Antarktika bila zeleni kontinent, moramo se vratiti u geološku prošlost.

Permo-karbonsko razdoblje

Tijekom permo-karbonskog razdoblja, koje se dogodilo prije otprilike 300 milijuna godina, Antarktika je bila dio superkontinenta Gondvane. U tom razdoblju, Antarktika je imala tropsku ili suptropsku klimu s bujnom vegetacijom.

Paleogeni period

U paleogenom periodu, koji se dogodio prije otprilike 65 do 23 milijuna godina, Antarktika je počela dobivati ledene pokrivače i hladniju klimu. Međutim, još uvijek je bila prekrivena vegetacijom, uključujući mahovine, lišajeve i druge vrste koje su se mogle prilagoditi hladnim uvjetima.

Kvartar

Kvartar, koji je započeo prije otprilike 2,6 milijuna godina, bio je ključno razdoblje u oblikovanju današnje Antarktike. Ledene ploče su se proširile i prekrile veći dio kontinenta, ostavljajući samo neke izdvojene dijelove bez leda. To je dovelo do suvremenog ledenog pejzaža koji karakterizira Antarktiku.

Posljedice klimatskih promjena

Klimatske promjene su imale značajan utjecaj na floru i faunu Antarktike. Dok su se ledeni pokrivači širili, većina vegetacije je nestala, a životinje su se morale prilagoditi hladnim uvjetima ili migrirati na druge kontinente. Danas je Antarktika dom brojnim vrstama koje su se uspjele prilagoditi ekstremnim uvjetima.

Suvremena Antarktika

Danas, Antarktika je jedno od najmanje naseljenih područja na Zemlji. Iako je većina kontinenta prekrivena ledom, postoje i izolirani dijelovi koji podržavaju život. Istraživači proučavaju ove ekosustave kako bi bolje razumjeli kako organizmi preživljavaju u ekstremnim uvjetima i kako se mogu prilagoditi budućim promjenama.

Zaključak

Antarktika je nekada bila zeleni kontinent tijekom permo-karbonskog razdoblja i paleogenog perioda. Međutim, klimatske promjene i širenje ledenih pokrivača doveli su do formiranja današnjeg ledenog pejzaža. Unatoč tome, Antarktika i dalje pruža znanstvenicima vrijedne informacije o prošlim klimatskim promjenama i prilagodbi organizama na ekstremne uvjete.

  Ocijeni članak!