Kada je Risnjak proglašen nacionalnim parkom

Trenutno pregledavate Kada je Risnjak proglašen nacionalnim parkom
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 srpnja, 2023

Povijest proglašenja

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom 14. listopada 1953. godine. Ova odluka donesena je kako bi se zaštitila bogata flora i fauna ovog područja te očuvala prirodna ljepota Risnjaka.

Razlozi za proglašenje

Risnjak je jedan od najvažnijih staništa risa u Hrvatskoj te je bio ugrožen zbog lova i uništavanja prirodnog okoliša. Proglašenje Risnjaka nacionalnim parkom omogućilo je zaštitu i obnovu populacije risa, ali i drugih ugroženih životinjskih vrsta koje nastanjuju ovo područje.

Geografske karakteristike

Risnjak se nalazi u Gorskom kotaru, sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Park obuhvaća površinu od oko 63 četvorna kilometra i prostire se na nadmorskim visinama od 300 do 1.528 metara. Ovo područje karakteriziraju visoki planinski vrhovi, šumske površine i duboki kanjoni.

Bioraznolikost

Risnjak je dom za brojne biljne i životinjske vrste. Na ovom području može se pronaći preko 1.100 biljnih vrsta, od kojih su neke endemske i rijetke. Risnjak je također stanište za više od 250 vrsta ptica, uključujući orlove, sokolove i sove. Osim toga, ovdje se mogu vidjeti i druge zanimljive životinjske vrste poput vukova, medvjeda i divljih svinja.

Rekreacijske mogućnosti

Nacionalni park Risnjak pruža brojne mogućnosti za rekreaciju i istraživanje prirode. Posjetitelji mogu uživati u pješačenju po brojnim stazama, planinarenju, vožnji biciklom te promatranju ptica. Također, park nudi i organizirane ture i edukativne programe kako bi posjetitelji mogli naučiti više o bogatoj prirodi Risnjaka.

Zaključak

Proglašenje Risnjaka nacionalnim parkom predstavlja veliki korak u zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti. Ovaj prekrasan planinski krajolik pruža nevjerojatno iskustvo prirode i omogućuje ljudima da se povežu s divljim svijetom. Nacionalni park Risnjak je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje prirode i avanture.

  Ocijeni članak!