Kada se bere smilje

Trenutno pregledavate Kada se bere smilje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2024

Smilje – biljka ljepote

Smilje, poznato i kao lavanda, je prekrasna biljka koja se uzgaja zbog svojih mirisnih cvjetova. Ova biljka je poznata po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima, te se koristi u raznim kozmetičkim proizvodima i aromaterapiji. No, jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja je kada se smilje bere?

Vrijeme berbe

Optimalno vrijeme za berbu smilja ovisi o nekoliko faktora, uključujući geografsku lokaciju, sortu smilja i namjenu berbe. U većini slučajeva, smilje se bere u ljetnim mjesecima, obično od sredine lipnja do sredine srpnja. U tom razdoblju, biljka dostiže svoj vrhunac cvatnje i miris cvjetova je najintenzivniji.

Metode berbe

Postoje nekoliko metoda berbe smilja, a najčešće korištena je ručna berba. Ova metoda uključuje pažljivo rezanje cvjetnih vrhova biljke kako bi se sačuvala njihova kvaliteta. Berba se obično obavlja rano ujutro ili kasno poslijepodne, kada su temperature niže i miris cvjetova je najintenzivniji. Nakon berbe, cvjetovi se mogu koristiti svježi ili se suše kako bi se sačuvali za kasniju upotrebu.

Pravila berbe

Prilikom berbe smilja, važno je slijediti određena pravila kako bi se osigurala kvaliteta cvjetova. Cvjetovi se najbolje bere kada su u potpunosti otvoreni, ali još uvijek svježi i mirisni. Također je važno izbjegavati berbu tijekom kišnih ili vlažnih dana, jer to može utjecati na kvalitetu cvjetova. Kada se bere smilje, važno je koristiti oštre i čiste alate kako bi se izbjeglo oštećenje biljke i kontaminacija cvjetova.

Zaključak

Berba smilja je važan proces koji zahtijeva pažnju i brigu. Odabir pravog vremena za berbu, korištenje odgovarajućih metoda i poštivanje pravila osigurat će visoku kvalitetu cvjetova smilja. Ova prekrasna biljka donosi brojne koristi i užitak svojim mirisom i ljekovitim svojstvima.

  Ocijeni članak!