Kako djeluju kortikosteroidi na kožu?

Trenutno pregledavate Kako djeluju kortikosteroidi na kožu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 svibnja, 2023

Kortikosteroidi i njihova uloga

Kortikosteroidi su skupina lijekova koji se često koriste u dermatologiji radi svojih protuupalnih i imunosupresivnih svojstava. Ovi lijekovi djeluju na kožu na nekoliko načina, što ih čini vrlo korisnima u liječenju različitih dermatoloških stanja.

Protuupalno djelovanje kortikosteroida

Jedan od glavnih načina na koji kortikosteroidi djeluju na kožu je putem svojeg protuupalnog djelovanja. Oni inhibiraju aktivnost upalnih medijatora kao što su prostaglandini i leukotrieni, čime smanjuju upalu i oticanje u koži. Ovo je posebito korisno u liječenju stanja poput ekcema, psorijaze i kontaktnog dermatitisa.

Imunosupresivno djelovanje kortikosteroida

Kortikosteroidi također djeluju imunosupresivno, što znači da smanjuju aktivnost imunološkog sustava. Ovo je važno u liječenju autoimunih kožnih bolesti kao što su lupus eritematozus i pemfigus, gdje je pretjerana aktivnost imunološkog sustava odgovorna za oštećenje kože.

Različiti oblici primjene kortikosteroida

Kortikosteroidi se mogu primijeniti na kožu u različitim oblicima, uključujući kreme, masti, losione i gelove. Ovisno o vrsti i težini dermatološkog problema, odabrat će se odgovarajući oblik primjene. Kreme i losioni su pogodni za liječenje površinskih problema kao što su blagi ekcemi i dermatitis, dok se masti koriste za dublje lezije i suhu kožu.

Nuspojave kortikosteroida na kožu

Iako kortikosteroidi mogu biti vrlo korisni u liječenju kožnih problema, važno je biti svjestan mogućih nuspojava. Nuspojave uključuju tanku kožu, pojavu strija, promjene boje kože, pojačanu dlakavost i osjetljivost kože. Također, dugotrajna primjena jakih kortikosteroida može dovesti do sistemskih nuspojava poput nadbubrežne insuficijencije.

Zaključak

Kortikosteroidi su važan dio dermatološkog liječenja i imaju širok spektar primjene. Njihovo protuupalno i imunosupresivno djelovanje čini ih učinkovitima u liječenju različitih kožnih stanja. Međutim, važno je koristiti ih pažljivo i pod nadzorom stručnjaka kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

  Ocijeni članak!