Kako djeluju relaksanti mišića?

Trenutno pregledavate Kako djeluju relaksanti mišića?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Tipovi relaksanata mišića

Relaksanti mišića su lijekovi koji se koriste za ublažavanje mišićnih grčeva i povećanje pokretljivosti. Postoje dva glavna tipa relaksanata mišića: centralno djelujući i periferno djelujući.

Centralno djelujući relaksanti mišića

Centralno djelujući relaksanti mišića djeluju na središnji živčani sustav kako bi opustili mišiće. Oni blokiraju određene signale u mozgu i leđnoj moždini koji uzrokuju mišićne grčeve. Ovi relaksanti mišića se često koriste za liječenje stanja poput multiple skleroze, cerebralne paralize i ozljeda leđne moždine.

Periferno djelujući relaksanti mišića

Periferno djelujući relaksanti mišića djeluju izravno na mišiće kako bi ih opustili. Oni blokiraju određene kemijske spojeve u mišićima koji uzrokuju grčeve. Ovi relaksanti mišića se često koriste za liječenje stanja poput bolova u leđima, sportskih ozljeda i mišićnih grčeva.

Mehanizam djelovanja relaksanata mišića

Mehanizam djelovanja relaksanata mišića još uvijek nije potpuno razumljiv. Međutim, većina relaksanata mišića djeluje na neurotransmitere u mozgu i leđnoj moždini. Oni mijenjaju način na koji se ti neurotransmiteri prenose između živčanih stanica, što rezultira opuštanjem mišića.

Relaksanti mišića mogu imati i druge učinke, poput sedacije (umirenja) ili smanjenja refleksa. Ti učinci mogu biti korisni kod liječenja stanja poput nesanice ili epilepsije.

Nuspojave i upozorenja

Kao i svaki lijek, relaksanti mišića mogu imati nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju pospanost, vrtoglavicu, suha usta i probleme s probavom. Također je važno napomenuti da relaksanti mišića mogu imati interakcije s drugim lijekovima, pa je važno konzultirati se s liječnikom prije uzimanja.

U zaključku, relaksanti mišića su lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav ili izravno na mišiće kako bi opustili mišićne grčeve. Njihov mehanizam djelovanja uključuje promjene u neurotransmiterima u mozgu i leđnoj moždini. Važno je pridržavati se uputa liječnika prilikom uzimanja relaksanata mišića i biti svjestan mogućih nuspojava i interakcija s drugim lijekovima.

  Ocijeni članak!