Kako funkcioniše kožna barijera?

Trenutno pregledavate Kako funkcioniše kožna barijera?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2023

Kožna barijera – Zaštita našeg tijela

Koža je najveći organ našeg tijela i ima važnu ulogu u zaštiti od vanjskih štetnih utjecaja. Kožna barijera, sastavljena od slojeva stanica, ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela.

Slojevi kožne barijere

Kožna barijera sastoji se od tri glavna sloja – epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Epidermis je najvanjski sloj kože i sadrži stanice koje se neprestano obnavljaju. Derma je srednji sloj kože koji sadrži kolagen i elastin, koji pružaju snagu i elastičnost koži. Potkožno masno tkivo je najdublji sloj kože i služi kao izolacija i podrška.

Funkcioniranje kožne barijere

Glavna funkcija kožne barijere je sprječavanje gubitka vlage iz tijela i zaštita od vanjskih štetnih tvari. Epidermis sadrži lipide, posebne masnoće, koji tvore barijeru koja sprječava isparavanje vode iz kože. Ovi lipidi također sprječavaju prodor štetnih tvari u kožu i tijelo.

Održavanje ravnoteže kožne barijere

Kako bi kožna barijera bila zdrava i učinkovita, važno je održavati njezinu ravnotežu. Redovito hidratiziranje kože pomaže u očuvanju prirodne vlažnosti i jačanju barijerne funkcije. Korištenje blagih proizvoda za njegu kože također je važno kako bi se izbjegla iritacija i oštećenje kožne barijere.

Uloga kožne barijere u zdravlju kože

Zdrava kožna barijera ključna je za očuvanje zdravlja kože. Oštećena ili oslabljena kožna barijera može rezultirati suhoćom, iritacijom, upalnim stanjima i osjetljivošću kože. Održavanje ravnoteže kožne barijere kroz pravilnu njegu kože i zaštitu od vanjskih štetnih utjecaja ključno je za zdravu i sjajnu kožu.

  Ocijeni članak!