Kako je hamburger dobio ime

Trenutno pregledavate Kako je hamburger dobio ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 lipnja, 2023

Povijest hamburgera

Hamburger je popularna vrsta sendviča koja se sastoji od mljevenog mesa, obično goveđeg, smještenog između dvije kriške kruha. No, jeste li se ikada zapitali kako je ovaj ukusni sendvič dobio svoje ime?

Porijeklo imena

Iako se hamburger danas smatra američkim jelom, njegovo ime zapravo potječe iz Njemačke. Riječ ‘hamburger’ dolazi od naziva za stanovnike grada Hamburga, koji su poznati po svojoj tradiciji pripreme mesnih jela.

Priča o prvom hamburgeru

Iako se prvi hamburgeri počinju pojavljivati u Americi krajem 19. stoljeća, nema konkretnih dokaza o tome tko je točno izumio ovaj sendvič. Jedna od najpoznatijih priča je ona o Louisu Lassen, vlasniku restorana u Connecticutu, koji je 1900. godine prvi put poslužio hamburger na kruhu.

Popularizacija hamburgera

Popularnost hamburgera raste tijekom 20. stoljeća, posebno nakon Drugog svjetskog rata. Brza priprema, pristupačna cijena i ukusan okus čine hamburgerom omiljenim jelom među Amerikancima i diljem svijeta.

Hamburger danas

Danas postoji nebrojeno mnogo varijacija hamburgera, s različitim vrstama mesa, umacima, povrćem i dodacima. Ovaj sendvič je postao simbol brze hrane i američke kulture, prisutan na jelovnicima restorana diljem svijeta.

Zaključak

Iako točno porijeklo imena nije jasno, hamburger je postao jedan od najomiljenijih sendviča na svijetu. Bez obzira na njegovo ime, jedno je sigurno – hamburger je ostao omiljeno jelo mnogih ljudi i nastavit će biti neizostavan dio svjetske prehrambene industrije.

  Ocijeni članak!