Kako nastaje pijavica na vodi?

Trenutno pregledavate Kako nastaje pijavica na vodi?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 lipnja, 2023

Formiranje atmosferskih uvjeta


Pijavice na vodi su fascinantne prirodne pojave koje se javljaju kada se određeni atmosferski uvjeti kombiniraju s prisutnošću vode. Da bi se formirala pijavica na vodi, potrebno je imati topli i vlažni zrak iznad relativno tople površine vode. Ovi uvjeti često nastaju tijekom toplih ljetnih mjeseci kada je temperatura mora ili jezera viša od temperature zraka. Ta razlika u temperaturi stvara potencijal za stvaranje pijavica na vodi.

Stvaranje vrtloga

Kada se atmosferski uvjeti pravilno kombiniraju, počinje se stvarati vrtlog iznad površine vode. Ovaj vrtlog može biti potaknut horizontalnim vjetrovima koji prelaze preko vode, ili može biti rezultat razlika u temperaturi između površine vode i zraka iznad nje. Vrtlog stvara rotirajući stup zraka koji se proteže od površine vode prema nebu.

Formiranje oblika pijavice

Kako se vrtlog iznad površine vode jača, dolazi do podizanja vodene pare iznad površine. Ta vodena para se kondenzira i formira vidljive oblake koji se vrte oko vrtloga. Oblik pijavice se postupno formira kako se vrtlog jača i vertikalno se proteže iznad površine vode. Kada se vrtlog uzdigne iznad vode, pijavica postaje vidljiva kao stup rotirajućeg oblaka koji se proteže od vode prema nebu.

Jačanje i kretanje pijavice

Pijavica na vodi može se jačati kako se vrtlog nad vodom povećava. To se događa kada se više vodene pare podiže iznad površine vode i kondenzira se u obliku oblaka. Kada se pijavica formira, njen intenzitet može varirati, a može se kretati preko površine vode ili se uzdignuti u zrak. Kretanje pijavice ovisi o atmosferskim uvjetima i trenutnom vjetru u okolini.

Razrješavanje pijavice

Pijavica na vodi obično se razrješava kada atmosferski uvjeti više nisu povoljni za njen opstanak. To može uključivati promjenu vjetra, smanjenje temperature ili nestanak toplih i vlažnih zraka iznad površine vode. Kada se atmosferski uvjeti promijene, vrtlog se slabi i pijavica se postupno raspršuje. Ovaj proces razrješavanja može biti relativno brz ili može trajati neko vrijeme, ovisno o promjenama u vremenskim uvjetima.

  Ocijeni članak!