Kako raste kokosov orah?

Trenutno pregledavate Kako raste kokosov orah?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 kolovoza, 2023

Klimatski uvjeti

Kokosov orah raste najbolje u tropskim i suptropskim područjima. Potrebna mu je temperatura između 27°C i 32°C te visoka vlažnost zraka. Također preferira bogate tla koja su dobro drenirana. Ove uvjete možemo pronaći u područjima kao što su jugoistočna Azija, Karibi i obalna područja Južne Amerike.

Sadnja i rast

Sadnja kokosovog oraha započinje odabiranjem zrelog oraha koji ima dovoljno vlage unutar sebe. Orahe se zatim sade na dubini od oko 30 cm u tlu. Nakon sadnje, orah treba redovito zalijevati kako bi se održala vlažnost tla. Prvi izdanci obično se pojavljuju nakon 3-6 mjeseci.

Razvoj biljke

Nakon što se izdanak pojavi, biljka kokosovog oraha postupno raste. U početku, izdanak će razviti samo nekoliko listova, ali s vremenom će se razviti u veliki palmov stablo. Cvjetovi se počinju formirati nakon 4-6 godina, a plodovi (kokosovi orasi) počinju se razvijati nakon otprilike 6-10 godina.

Održavanje i berba

Da bi se osigurao uspješan rast i razvoj kokosovog oraha, potrebno je redovito uklanjati korov oko biljke i održavati vlažnost tla. Berba kokosovih oraha obično se vrši kada su plodovi zreli, što se može prepoznati po smeđoj ljusci i zvuku koji se čuje kada se protrese orah. Nakon berbe, orasi se mogu koristiti svježi ili se mogu sušiti za kasniju uporabu.

  Ocijeni članak!