Kako se formira masna jetra?

Trenutno pregledavate Kako se formira masna jetra?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 svibnja, 2023

Uzroci masne jetre

Masna jetra, poznata i kao steatoza, nastaje kada se višak masnoća nakupi u jetri. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti formiranju masne jetre. Jedan od glavnih uzroka je prekomjerno konzumiranje alkohola, što može dovesti do alkoholne steatoze. Osim toga, pretilost i dijabetes također su česti uzroci masne jetre. Ostali faktori uključuju visok unos masne hrane, nedostatak tjelesne aktivnosti, genetske predispozicije i određene lijekove.

Patogeneza masne jetre

Patogeneza masne jetre složen je proces koji uključuje metaboličke promjene u tijelu. Kada unosimo više masnoća nego što naše tijelo može iskoristiti, jetra počinje skladištiti višak masnoća u obliku triglicerida. Ove trigliceride zatim pohranjuje u jetrenim stanicama, što dovodi do povećanja masnoće u jetri. Ovaj proces može biti reverzibilan ako se uzrok masne jetre eliminira na vrijeme.

Simptomi masne jetre

Masna jetra obično ne uzrokuje simptome u ranim stadijima. Međutim, kako se bolest napreduje, mogu se pojaviti određeni simptomi. To uključuje umor, gubitak apetita, mučninu, bol u trbuhu i povećanje tjelesne težine. U nekim slučajevima, masna jetra može dovesti do razvoja upale jetre ili fibroze, što može uzrokovati ozbiljnije probleme s jetrom.

Dijagnoza i liječenje masne jetre

Dijagnoza masne jetre obično se postavlja na temelju medicinske povijesti pacijenta, fizičkog pregleda i rezultata laboratorijskih testova. Ultrazvuk jetre često se koristi za potvrdu dijagnoze. U liječenju masne jetre ključno je otkrivanje i uklanjanje uzroka bolesti. To može uključivati promjene u načinu života poput zdrave prehrane, gubitka težine i povećanja tjelesne aktivnosti. U slučaju alkoholne steatoze, potrebno je potpuno izbjegavati alkohol. U naprednijim slučajevima, kada se razvije upala jetre ili fibroza, može biti potrebno liječenje lijekovima ili čak transplantacija jetre.

Prevencija masne jetre

Prevencija masne jetre uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, redovitu tjelesnu aktivnost i uravnoteženu prehranu. Izbjegavanje prekomjernog unosa alkohola također je važno. Također je preporučljivo redovito provjeravati razinu masnoća u krvi i kontrolirati šećer u krvi kod osoba s dijabetesom. Rano otkrivanje i liječenje potencijalnih uzroka masne jetre ključno je za sprječavanje napredovanja bolesti i očuvanje zdravlja jetre.

  Ocijeni članak!