Kako se kontroliraju štetnici u poljoprivredi?

Trenutno pregledavate Kako se kontroliraju štetnici u poljoprivredi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 prosinca, 2023

Biološka kontrola

Biološka kontrola je jedan od načina na koji se štetnici u poljoprivredi mogu kontrolirati. Ova metoda uključuje korištenje prirodnih neprijatelja štetnika kako bi se održala ravnoteža u ekosustavu. Na primjer, uvođenje predatora ili parazita koji se hrane određenim štetnicima može smanjiti njihovu populaciju i spriječiti daljnje širenje.

Kemijska kontrola

Kemijska kontrola je također često korištena metoda za suzbijanje štetnika u poljoprivredi. Ova metoda uključuje korištenje pesticida koji se nanose na usjeve kako bi se uništile štetočine. Međutim, važno je odabrati pravilan pesticid i pridržavati se uputa za njegovu uporabu kako bi se izbjegle negativne posljedice po okoliš i zdravlje ljudi.

Kulturna kontrola

Kulturna kontrola podrazumijeva primjenu određenih poljoprivrednih praksi koje smanjuju rizik od štetnika. To može uključivati rotaciju usjeva, uporabu otpornih sorti biljaka, pravilno odlaganje biljnih ostataka i redovito održavanje poljoprivrednih površina. Ove prakse pomažu u stvaranju nepovoljnog okruženja za razvoj i širenje štetnika.

Fizička kontrola

Fizička kontrola se odnosi na uporabu fizičkih metoda za suzbijanje štetnika. To može uključivati postavljanje zamki, uporabu barijera poput mreža ili folija te mehaničko uklanjanje štetnika. Ova metoda je često ekološki prihvatljivija i manje štetna za okoliš u usporedbi s kemijskom kontrolom.

Integrirano upravljanje štetnicima

Integrirano upravljanje štetnicima je pristup koji kombinira različite metode kontrole kako bi se postigla učinkovita kontrola štetnika u poljoprivredi. Ovaj pristup uključuje praćenje i identifikaciju štetnika, procjenu rizika, odabir odgovarajućih metoda kontrole i praćenje rezultata. Cilj je smanjiti uporabu pesticida i održavati ravnotežu u ekosustavu.

Kontrola štetnika u poljoprivredi je važan aspekt održive poljoprivredne prakse. Korištenje različitih metoda kontrole i pravilan odabir metode za određeni štetnik i usjev može pomoći u očuvanju prinosa i zaštiti okoliša.

  Ocijeni članak!