Kako se liječi gastritis?

Trenutno pregledavate Kako se liječi gastritis?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 lipnja, 2023

Simptomi gastritisa

Gastritis je upala sluznice želuca koja može uzrokovati neugodne simptome poput bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja i gubitka apetita. Ovi simptomi mogu biti blagi ili izraženi, ovisno o ozbiljnosti upale.

Dijagnoza gastritisa

Dijagnoza gastritisa obično se postavlja na temelju simptoma, anamneze pacijenta i fizikalnog pregleda. Međutim, za potvrdu dijagnoze često se koriste i dodatne pretrage, kao što su gastroskopija, testovi na prisutnost bakterije Helicobacter pylori i krvne pretrage.

Liječenje gastritisa

Liječenje gastritisa ovisi o uzroku i ozbiljnosti upale. U većini slučajeva, liječenje uključuje kombinaciju promjene životnih navika, prehrambene prilagodbe i primjene određenih lijekova.

Promjena životnih navika

Jedan od ključnih koraka u liječenju gastritisa je promjena loših životnih navika koje mogu pogoršati stanje. To uključuje izbjegavanje pušenja, konzumiranja alkohola i prekomjernog stresa.

Prehrambene prilagodbe

Promjena prehrambenih navika može biti vrlo korisna u smanjenju simptoma gastritisa. Preporučuje se izbjegavanje hrane koja može izazvati iritaciju želučane sluznice, poput začinjene hrane, pržene hrane, masne hrane, agruma i gaziranih pića. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje lako probavljive hrane, kao što su nemasno meso, povrće, voće i cjelovite žitarice.

Lijekovi za gastritis

U nekim slučajevima, liječnik može propisati određene lijekove za liječenje gastritisa. To mogu biti antacidi koji neutraliziraju višak želučane kiseline, inhibitori protonske pumpe koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline, ili antibiotici ako je gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori.

Prevencija gastritisa

Prevencija gastritisa uključuje održavanje zdravih životnih navika, izbjegavanje pušenja i konzumiranja alkohola te pridržavanje zdrave prehrane. Također je važno izbjegavati stresne situacije i redovito provjeravati prisutnost bakterije Helicobacter pylori.

U slučaju bilo kakvih simptoma gastritisa, važno je potražiti savjet liječnika radi pravovremenog dijagnosticiranja i liječenja upale želučane sluznice.

  Ocijeni članak!