Kako se liječi konjunktivitis?

Trenutno pregledavate Kako se liječi konjunktivitis?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 svibnja, 2023

Simptomi konjunktivitisa

Konjunktivitis je upala konjunktive, prozirne membrane koja prekriva prednji dio oka. Najčešći simptomi uključuju crvenilo očiju, suzenje, svrbež, osjećaj stranog tijela u oku, osjetljivost na svjetlost i povećano lučenje sluzi. U nekim slučajevima, može se javiti i gnojni iscjedak iz oka.

Vrste konjunktivitisa

Postoje tri glavne vrste konjunktivitisa: virusni, bakterijski i alergijski. Virusni konjunktivitis je najčešći i obično se javlja u sklopu prehlade ili gripe. Bakterijski konjunktivitis uzrokuju bakterije poput stafilokoka ili streptokoka, dok alergijski konjunktivitis nastaje kao reakcija na alergene poput peludi ili prašine.

Liječenje konjunktivitisa

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzroku infekcije. Virusni konjunktivitis obično prolazi sam od sebe u roku od nekoliko dana, ali simptome se može ublažiti primjenom hladnih obloga na oči i korištenjem umjetnih suza. Bakterijski konjunktivitis se najčešće liječi antibioticima u obliku kapi ili masti koje se nanose na oči. Alergijski konjunktivitis se može ublažiti izbjegavanjem alergena i primjenom antihistaminika.

Mjere opreza i prevencija

Kako biste spriječili širenje konjunktivitisa, važno je pridržavati se određenih mjera opreza. Redovito perite ruke sapunom i vodom, izbjegavajte trljanje očiju, ne dijelite ručnike, jastučnice ili kozmetiku s drugima te izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju konjunktivitis. Također, važno je izbjegavati širenje infekcije na drugo oko, pa je preporučljivo koristiti odvojene ručnike za svako oko.

Kada potražiti liječničku pomoć

U većini slučajeva, konjunktivitis nije ozbiljan i prolazi sam od sebe. Međutim, potrebno je potražiti liječničku pomoć ukoliko se simptomi pogoršaju ili ne prolaze u roku od nekoliko dana, ako se javlja jaka bol u oku, ako se vid naglo pogorša ili ako se pojave drugi simptomi poput glavobolje ili groznice. Liječnik će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman za konjunktivitis.

  Ocijeni članak!