Kako se liječi posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)?

Trenutno pregledavate Kako se liječi posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Terapija lijekovima

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) je psihički poremećaj koji se javlja kod osoba koje su preživjele traumatično iskustvo. Liječenje PTSP-a uključuje različite pristupe, a jedan od njih je terapija lijekovima. Antidepresivi i anksiolitici su najčešće propisani lijekovi za smanjenje simptoma PTSP-a. Oni mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe, depresije i nesanice koje su česte kod osoba s PTSP-om.

Psihoterapija

Psihoterapija je ključni dio liječenja PTSP-a. Kroz terapijski proces, osobe s PTSP-om mogu naučiti kako se nositi s traumatičnim iskustvom, prevladati simptome i poboljšati kvalitetu života. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je jedan od najučinkovitijih oblika psihoterapije za PTSP. Ova terapija pomaže osobi identificirati i promijeniti negativne misli i obrasce ponašanja povezane s traumom.

Alternativne terapije

Osim terapije lijekovima i psihoterapije, postoje i alternativni pristupi u liječenju PTSP-a. Neke od njih uključuju umjetničku terapiju, glazbenu terapiju, terapiju plesom i pokretom te terapiju kućnim ljubimcima. Ove terapije mogu pomoći osobi da izrazi svoje emocije, opusti se i izgradi povjerenje u sebe i druge.

Samopomoć i podrška

Osobe s PTSP-om mogu koristiti samopomoćne tehnike kako bi smanjile simptome i poboljšale svoje stanje. To može uključivati vježbe opuštanja, meditaciju, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdravih socijalnih veza. Također je važno da osobe s PTSP-om potraže podršku od obitelji, prijatelja i stručnjaka kako bi se osjećale podržano i razumijevano.

Prevencija

Važno je napomenuti da se PTSP može spriječiti ili smanjiti učestalost i težinu simptoma ako se trauma prepozna i liječi na vrijeme. Edukacija o PTSP-u, rano otkrivanje simptoma i pravodobno liječenje ključni su faktori u prevenciji ovog poremećaja. Osobe koje su preživjele traumatično iskustvo trebaju potražiti stručnu pomoć i podršku kako bi se adekvatno nosile s posljedicama traume i izbjegle razvoj PTSP-a.

  Ocijeni članak!