Kako se proizvodi papir?

Trenutno pregledavate Kako se proizvodi papir?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 travnja, 2024

Obtjecaj proizvodnje papira

Proizvodnja papira je složen proces koji uključuje nekoliko koraka. Svaki korak ima svoju važnost i unutar industrije postoji nekoliko različitih metoda proizvodnje papira. U ovom članku ćemo se fokusirati na najčešću metodu koja se koristi u industriji papira.

Priprema sirovine

Najvažnija sirovina za proizvodnju papira je drvo. Drvo se prvo sječe i melje u sitne komadiće kako bi se dobila vlakna. Nakon toga, vlakna se kemijski tretiraju kako bi se uklonile nečistoće i poboljšala kvaliteta papira.

Izrada pulpe

Nakon pripreme sirovine, slijedi izrada pulpe. Pulpa je mješavina vlakana i vode koja se koristi kao osnova za izradu papira. Vlakna se pomiješaju s vodom i tretiraju kemijskim sredstvima kako bi se dobila homogena smjesa.

Formiranje papira

Sljedeći korak je formiranje papira. Pulpa se prenosi na veliki valjak koji je prekriven mrežom. Kroz mrežu, voda se odvaja od pulpe, a vlakna se slažu jedna na drugu kako bi se formirao papir.

Sušenje i obrada

Nakon formiranja papira, slijedi sušenje i obrada. Papir se prolazi kroz velike valjke koji uklanjaju preostalu vlagu. Zatim se papir glača kako bi se dobila glatka površina. Nakon toga, papir se reže i sortira prema različitim dimenzijama i kvaliteti.

Zaključak

Proizvodnja papira je složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i korištenje odgovarajuće tehnologije. Ovaj članak je samo uvod u proces proizvodnje papira, a industrija papira neprestano radi na pronalaženju novih metoda i tehnologija kako bi poboljšala kvalitetu i održivost papira.

  Ocijeni članak!