Kako se zovu brojevi kod dijeljenja

Trenutno pregledavate Kako se zovu brojevi kod dijeljenja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 srpnja, 2023

Brojevi kod dijeljenja

Brojevi koji se koriste prilikom dijeljenja nazivaju se djelitelji i djeljenici. Djelitelj je broj koji dijeli drugi broj, dok je djeljenik broj koji se dijeli na djelitelje.

Djelitelji

Djelitelji su brojevi koji dijele drugi broj bez ostatka. Na primjer, za broj 10, djelitelji su 1, 2, 5 i 10. Djelitelji se mogu koristiti za određivanje koliko puta se jedan broj sadrži u drugom broju.

Djeljenici

Djeljenici su brojevi koji se dijele na djelitelje. Oni predstavljaju rezultat dijeljenja. Na primjer, kada broj 10 podijelimo s djeliteljem 2, dobijemo djeljenik 5.

Primjeri

Kada dijelimo broj 12 s djeliteljem 3, dobijemo djeljenik 4. U ovom primjeru, 12 je djeljenik, 3 je djelitelj, a 4 je rezultat dijeljenja.

Još jedan primjer je dijeljenje broja 15 s djeliteljem 5. U ovom slučaju, djeljenik je 3, djelitelj je 5, a rezultat dijeljenja je 3.

Zaključak

Djelitelji i djeljenici su brojevi koji se koriste prilikom dijeljenja. Djelitelji su brojevi koji dijele drugi broj bez ostatka, dok su djeljenici brojevi koji se dijele na djelitelje i predstavljaju rezultat dijeljenja.

  Ocijeni članak!