Kako su dinosauri izumrli

Trenutno pregledavate Kako su dinosauri izumrli
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 srpnja, 2023

Utjecaj asteroida

Dinosauri su izumrli prije otprilike 65 milijuna godina, a jedan od glavnih uzroka njihovog izumiranja je udar asteroida na Zemlju. Ovaj događaj, poznat kao K-T događaj, dogodio se na kraju krede i označio je kraj mezozoika. Udar asteroida izazvao je masovni požar, prašinu i dim koji su prekrili atmosferu, rezultirajući padom temperature i smanjenjem sunčeve svjetlosti. To je poremetilo ekosustav i dovelo do izumiranja mnogih vrsta, uključujući dinosauri.

Klimatske promjene

Pored udara asteroida, klimatske promjene također su imale veliki utjecaj na izumiranje dinosauri. Tijekom tog vremenskog razdoblja, Zemlja je doživjela velike promjene u klimi, uključujući smanjenje temperature, suše i promjene u razini mora. Ovi ekstremni uvjeti nisu bili povoljni za dinosauri koji su bili prilagođeni toplim i vlažnim uvjetima. Kao rezultat toga, mnoge vrste dinosauri nisu uspjele preživjeti i izumrle su.

Konkurencija drugih vrsta

Još jedan faktor koji je doprinio izumiranju dinosauri je konkurencija drugih vrsta. Tijekom mezozoika, počeli su se razvijati sisavci i ptice, koji su postali sve uspješniji i preuzimali ekološke niše koje su dinosauri nekada zauzimali. Ova konkurencija smanjila je brojnost dinosauri i dovela do njihovog postupnog izumiranja.

Teorije o izumiranju

Postoji nekoliko teorija o izumiranju dinosauri koje se razmatraju. Jedna od njih je teorija o vulkanskoj aktivnosti koja tvrdi da su vulkanske erupcije izazvale klimatske promjene koje su bile kobne za dinosauri. Druga teorija je teorija o bolestima koja sugerira da su bolesti i infekcije uzrokovale masovno izumiranje dinosauri. Međutim, najprihvaćenija teorija je teorija o udaru asteroida koja ima najviše znanstvenih dokaza koji potvrđuju ovaj događaj kao glavni uzrok izumiranja dinosauri.

  Ocijeni članak!