Kako su nastali emotikoni

Trenutno pregledavate Kako su nastali emotikoni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 prosinca, 2023

Početak emotikona

Emotikoni, također poznati kao smajlići, postali su neizostavan dio suvremenog digitalnog komuniciranja. Njihov nastanak seže u davnu prošlost.

Prvi emotikoni

Emotikoni su prvi put koristili korisnici ARPANET-a, preteče interneta, još 1970-ih godina. Kao reakciju na nedostatak neverbalne komunikacije u digitalnom okruženju, korisnici su počeli koristiti kombinacije znakova kako bi izrazili emocije.

Popularizacija smajlića

Smajlići su postali popularni u 1980-ima kada su se počeli koristiti na internetu i u elektroničkoj pošti. Scott Fahlman, profesor na Sveučilištu Carnegie Mellon, često se smatra pionirom emotikona. On je 1982. godine predložio korištenje kombinacije znakova 🙂 i 🙁 kao indikatora sreće i tuge.

Ekspanzija emotikona

S razvojem mobilnih telefona i instant poruka, emotikoni su postali još popularniji. Veliki broj aplikacija i platformi uključuje različite setove smajlića koje korisnici mogu koristiti za izražavanje emocija. Danas postoje tisuće različitih emotikona, uključujući one koji prikazuju različite lica, predmete, životinje i još mnogo toga.

Utjecaj emotikona

Emotikoni su postali globalni jezik komunikacije. Bez obzira na jezične barijere, emotikoni omogućuju ljudima da izraze emocije na jednostavan i brz način. Također su postali sastavni dio popularne kulture, pojavljujući se u filmovima, knjigama i marketinškim kampanjama. Emotikoni su transformirali način na koji komuniciramo u digitalnom svijetu, donoseći novu dimenziju izražavanju emocija.

  Ocijeni članak!