Kako su nastali Jehovini svjedoci

Trenutno pregledavate Kako su nastali Jehovini svjedoci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2023

Povijest Jehovinih svjedoka

Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska organizacija koja ima svoje korijene u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. stoljeću. Osnovao ju je Charles Taze Russell 1870. godine u Pittsburghu, Pennsylvania. Russell je bio zainteresiran za proučavanje Biblije i propovijedanje svojih tumačenja njezinih tekstova.

Učenja i organizacija

Jehovini svjedoci vjeruju da je Bog Jehova jedini pravi Bog i da su Isus Krist i Sveti Duh njegovi stvoritelji. Smatraju Bibliju Božjom riječju koju treba doslovno tumačiti. Svjedoci prakticiraju intenzivno propovijedanje i smatraju to svojom dužnošću. Organizirani su u lokalne skupštine, a na vrhu hijerarhije nalazi se Vodeće tijelo koje donosi duhovne smjernice.

Rast i širenje

Jehovini svjedoci su tijekom godina doživjeli značajan rast i širenje diljem svijeta. Njihova propovjednička djelatnost, koja uključuje kućno propovijedanje, distribuciju biblijskih publikacija i javna predavanja, doprinijela je njihovom broju sljedbenika. Također su poznati po održavanju redovitih kongresa i konvencija na kojima se okupljaju svjedoci iz različitih dijelova svijeta.

Kritike i kontroverze

Jehovini svjedoci su često bili predmet kritika i kontroverzi zbog svojih vjerovanja i praksi. Njihova odbijanja transfuzija krvi, vojne službe i sudjelovanja u političkom životu izazivaju različite reakcije i mišljenja. Također su bili suočeni s optužbama za zloupotrebu djece i nedostatak transparentnosti u vezi s upravljanjem organizacijom.

Zaključak

Jehovini svjedoci su vjerska organizacija s bogatom poviješću i velikim brojem sljedbenika diljem svijeta. Njihova propovjednička djelatnost i jasno definirana vjerovanja čine ih prepoznatljivima u mnogim zajednicama. Bez obzira na kontroverze i kritike, Jehovini svjedoci nastavljaju širiti svoju vjeru i ostavljaju trajan utjecaj na mnoge ljude.

  Ocijeni članak!