Kako vidi orao-ribar?

Trenutno pregledavate Kako vidi orao-ribar?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 kolovoza, 2023

Kako orao-ribar koristi svoj vid?

Orao-ribar je ptica grabljivica koja se ističe svojim izvanrednim vidom. Njegove oči su prilagođene za lov na ribu u vodi, a sposobnost zapažanja i preciznosti su impresivne.

Struktura očiju orla-ribara

Orao-ribar ima velike oči u odnosu na veličinu tijela. Njegove zenice se mogu širiti i suziti kako bi kontrolirao količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Također, ima poseban sloj koji se naziva tapetum lucidum, koji mu omogućuje da koristi i najmanje količine svjetlosti za vid.

Boje koje orao-ribar vidi

Orao-ribar vidi svijet u puno više boja nego ljudi. Dok ljudi mogu vidjeti spektar boja koji se sastoji od crvene, zelene i plave, orao-ribar može vidjeti i ultraljubičaste boje. Ova sposobnost mu pomaže u pronalaženju ribe u vodi, gdje se ultraljubičasto svjetlo reflektira na ribljoj koži.

Preciznost vida orla-ribara

Orao-ribar ima iznimnu preciznost vida. Može jasno vidjeti plijen s velike udaljenosti, čak i dok leti visoko iznad površine vode. Njegove oči su usmjerene prema naprijed, što mu omogućuje binokularni vid i procjenu udaljenosti. Osim toga, orao-ribar može brzo prepoznati pokret i reagirati na njega.

Prilagodba za lov na ribu

Orao-ribar je razvio neke zanimljive tehnike za lov na ribu. Kada primijeti ribu u vodi, može se spustiti s velike visine i zaroniti u vodu brzinom od oko 80 km/h. Njegove oči su prilagođene za gledanje ispod površine vode, što mu omogućuje da vidi ribu čak i kada se nalazi nekoliko metara ispod površine.

Zaključak

Orao-ribar je impresivna ptica koja ima izvanredan vid. Njegove oči su prilagođene za lov na ribu u vodi, a sposobnost zapažanja, preciznosti i prilagodbe su nevjerojatne. Orao-ribar je pravi majstor u svijetu ptica grabljivica kada je u pitanju vizualna percepcija.

  Ocijeni članak!