Kakva je uloga jetre?

Trenutno pregledavate Kakva je uloga jetre?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Detoksikacija organizma

Jetra je ključni organ u procesu detoksikacije organizma. Ona filtrira krv i uklanja štetne tvari poput toksina, lijekova i alkohola. Također, jetra pretvara otrovne tvari u manje štetne spojeve koji se mogu izlučiti putem mokraće ili žuči.

Proizvodnja žuči

Jetra igra važnu ulogu u proizvodnji žuči. Žuč je tvar koja je ključna za probavu masti. Jetra proizvodi žuč koja se skladišti u žučnom mjehuru i otpušta se u tanko crijevo kad je potrebno razgraditi masti.

Skladištenje hranjivih tvari

Jetra ima sposobnost skladištenja hranjivih tvari kao što su vitamini, minerali i glikogen. Glikogen je oblik glukoze koji se koristi kao izvor energije kad je potrebno. Tijekom razdoblja gladovanja ili smanjenog unosa hrane, jetra oslobađa glikogen kako bi održala normalnu razinu glukoze u krvi.

Sinteza proteina

Jetra je uključena u sintezu raznih proteina potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Ona proizvodi proteine poput albumina, koji je važan za održavanje osmotskog tlaka u krvi, kao i faktora zgrušavanja krvi.

Metabolizam masti

Jetra igra ključnu ulogu u metabolizmu masti. Ona razgrađuje masne kiseline i pretvara ih u energiju koja se može koristiti u tijelu. Jetra također proizvodi i lipoproteine koji transportiraju masti kroz krvotok do drugih tkiva i organa.

Regulacija razine šećera u krvi

Jetra je odgovorna za regulaciju razine šećera u krvi. Ona pohranjuje višak glukoze u obliku glikogena i oslobađa ga kad je potrebno održavati normalnu razinu šećera. Također, jetra sudjeluje u procesu glukoneogeneze, tj. proizvodnji glukoze iz drugih tvari poput aminokiselina i glicerola.

Imunološka funkcija

Jetra ima važnu ulogu u imunološkom sustavu. Ona proizvodi imunoglobuline i druge tvari koje pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Jetra također filtrira krv i uklanja bakterije i druge patogene organizme.

  Ocijeni članak!