Kaže li se vjerovatno ili vjerojatno

Trenutno pregledavate Kaže li se vjerovatno ili vjerojatno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 kolovoza, 2023

Etimologija

Vrlo često se postavlja pitanje koja je pravilna riječ – vjerovatno ili vjerojatno. Da bismo razumjeli razliku između ova dva izraza, potrebno je analizirati njihovu etimologiju.

Vjerojatno je riječ koja potječe iz latinskog jezika, od riječi ‘probabilis’, što znači ‘vjerojatno’ ili ‘moguće’.

S druge strane, vjerovatno je riječ koja potječe iz staroslavenskog jezika, od riječi ‘věrǫvatъ’, što znači ‘vjerovati’ ili ‘misliti’.

Gramatička upotreba

Obje riječi imaju slično značenje i koriste se u istom kontekstu. Međutim, postoji mala razlika u njihovoj gramatičkoj upotrebi.

Vjerojatno se koristi kao pridjev i uglavnom stoji uz imenicu koju određuje. Primjerice, ‘vjerovatno vrijeme’ ili ‘vjerovatno rješenje’.

S druge strane, vjerovatno se koristi kao priložna oznaka i stoji uz glagol. Na primjer, ‘on će vjerojatno doći’ ili ‘vjerojatno će padati kiša’.

Najčešća upotreba

U hrvatskom jeziku, izraz vjerojatno je nešto češći i uobičajeniji. Međutim, oba izraza su ispravna i prihvaćena u jezičnoj upotrebi.

Zaključak

Iako postoje male razlike u etimologiji i gramatičkoj upotrebi, izbor između vjerovatno i vjerojatno uglavnom ovisi o osobnim preferencijama i regionalnim razlikama. Obje riječi su ispravne i prihvaćene u hrvatskom jeziku, pa je stoga važno koristiti ih u skladu s vlastitim stilom pisanja i govorom.

  Ocijeni članak!