Koja je alkalna voda

Trenutno pregledavate Koja je alkalna voda
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 listopada, 2023

Što je alkalna voda?

Alkalna voda je voda koja ima pH vrijednost veću od 7. pH (potencijal vodikovih iona) je mjera kiselosti ili baznosti tvari, pri čemu vrijednost manja od 7 ukazuje na kiselinu, a veća od 7 na baznost. Alkalna voda se često naziva i ioniziranom vodom ili vodom visokog pH-a.

Kako nastaje alkalna voda?

Alkalna voda može nastati prirodnim putem, prolaskom kroz stijene bogate mineralima poput vapnenca ili magnezita. Također, postoji i tehnološki proces ionizacije vode koji je koristi električnu struju kako bi promijenio pH vrijednost vode. Ovaj proces stvara dvije vrste vode – alkalnu i kiselu.

Koje su prednosti alkalne vode?

Alkalna voda se često promovira zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Neki tvrde da konzumacija alkalne vode može pomoći u regulaciji pH ravnoteže u tijelu, podržavajući tako zdravlje probavnog sustava i imunološkog sustava. Također se tvrdi da alkalna voda može pomoći u hidrataciji tijela, poboljšanju energije i smanjenju oksidativnog stresa.

Postoje li i mogući rizici?

Iako mnogi promoviraju alkalnu vodu kao korisnu za zdravlje, važno je napomenuti da znanstveni dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje još uvijek nisu nedvosmisleni. Također, konzumacija prekomjernih količina alkalne vode može poremetiti prirodnu pH ravnotežu tijela. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što uključite alkalnu vodu u svoju prehranu.

Zaključak

Alkalna voda je voda s pH vrijednošću većom od 7 koja se često promovira zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Međutim, važno je biti oprezan i konzultirati se s liječnikom prije nego što donesete odluku o konzumaciji alkalne vode.

  Ocijeni članak!