Koja je najmanja vrsta sisavca?

Trenutno pregledavate Koja je najmanja vrsta sisavca?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 svibnja, 2023

Kolibri miševi

Kolibri miševi (Lat. Craseonycteris thonglongyai) su najmanja vrsta sisavaca koja je poznata čovječanstvu. Ovi iznimno mali sisavci su endemični za Tajland i Mijanmar, te su vrlo rijetki i slabo proučeni.

Veličina i izgled

Kolibri miševi su izrazito sitni, sa tijelom dužine između 29 i 33 mm, a raspon krila im je oko 150 mm. Težina im se kreće između 1,5 i 2 grama. Imaju karakterističan izgled sličan kolibriju, s dugim uskim kljunom i sposobnošću lebdenja u zraku.

Način života

Ovi sisavci uglavnom obitavaju u tropskim šumama i hrane se nektarom, peludom i kukcima. Kolibri miševi su aktivni noću i vrlo su dobri letači. Njihova mala veličina i sposobnost lebdenja omogućuje im pristup cvjetovima koji su nedostupni drugim životinjama.

Očuvanje vrste

Zbog svoje rijetkosti i specifičnih životnih uvjeta, kolibri miševi su ugrožena vrsta. Gubitak staništa i uništavanje tropskih šuma predstavljaju najveće prijetnje za njihov opstanak. Njihova populacija se kontinuirano smanjuje, te su stoga pod zaštitom zakona u mnogim zemljama.

Zaključak

Kolibri miševi su fascinantni primjerci sisavaca koji nas podsjećaju na raznolikost i prilagodljivost života na Zemlji. Njihova mala veličina i jedinstvena sposobnost letenja čine ih jednim od najzanimljivijih i najmanjih sisavaca na svijetu.

  Ocijeni članak!