Koje godine je izumljen avion

Trenutno pregledavate Koje godine je izumljen avion
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 srpnja, 2023

Prvi letovi

Avion, kao letjelica koja se koristi za putovanje zrakom, izumljen je početkom 20. stoljeća. Prvi uspješni let aviona dogodio se 17. prosinca 1903. godine, kada su braća Wright iz Sjedinjenih Američkih Država izvela svoj povijesni let u Sjevernoj Karolini.

Braca Wright

Braća Orville i Wilbur Wright smatraju se pionirom avijacije. Njihov avion nazvan Flyer bio je prva letjelica koja je uspješno uzletjela, letjela i sigurno sletjela. Njihov rad i istraživanje zrakoplovstva značajno su doprinijeli razvoju aviona kao prijevoznog sredstva.

Prvi komercijalni letovi

Nakon prvih letova braće Wright, avijacija je počela napredovati. Prvi komercijalni letovi započeli su 1914. godine, kada je kompanija St. Petersburg-Tampa Airboat Line počela pružati usluge prijevoza putnika avionom između St. Petersburga i Tampae na Floridi.

Razvoj avijacije

Nakon prvih letova, avijacija je doživjela brz razvoj. Tijekom Prvog svjetskog rata, avioni su se koristili u vojne svrhe, kao izviđačke letjelice i bombarderi. Nakon rata, civilna avijacija je počela rasti, s sve većim brojem putničkih letova i otvaranjem novih zračnih ruta.

Suvremeni avioni

Danas, avioni su postali neizostavan dio suvremenog svijeta. Razvijeni su različiti tipovi aviona, od putničkih zrakoplova do teretnih aviona i vojnih borbenih aviona. Tehnologija avijacije se neprestano unaprjeđuje, s ciljem povećanja sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti putovanja zrakom.

  Ocijeni članak!