Koje godine se raspalo Rimsko Carstvo?

Trenutno pregledavate Koje godine se raspalo Rimsko Carstvo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2024

Rimsko Carstvo u krizi

Rimsko Carstvo, koje je jedno od najvećih carstava u povijesti, došlo je do svog kraja u 5. stoljeću. Međutim, proces raspada počeo je mnogo ranije. U 3. stoljeću, carstvo je bilo suočeno s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima koji su doveli do ozbiljne krize.

Pad Zapadnog Rimskog Carstva

Najčešće se spominje godina 476. kao godina pada Zapadnog Rimskog Carstva. U to vrijeme, Odoaker, vođa germanske vojske, svrgnuo je posljednjeg zapadnog rimskog cara Romula Augustula. Ovaj događaj smatra se simboličnim krajem Zapadnog Rimskog Carstva.

Istok opstaje kao Bizantsko Carstvo

Iako je Zapadno Rimsko Carstvo palo, Istočno Rimsko Carstvo, poznato i kao Bizantsko Carstvo, opstalo je još mnogo stoljeća. Ovo carstvo nastavilo je postojati sve do 1453. godine kada je osvojeno od strane Osmanlija.

Faktori raspada

Rimsko Carstvo raspalo se pod utjecajem različitih faktora. Unutarnji problemi uključivali su korupciju, političke sukobe, ekonomsku nestabilnost i slabljenje vojnog aparata. Vanjski faktori uključivali su invazije barbarima, osvajanja drugih naroda i gubitak teritorija.

Naslijeđe Rimskog Carstva

Iako je Rimsko Carstvo doživjelo kraj, njegovo naslijeđe ostalo je duboko ukorijenjeno u europskoj kulturi, pravu, jeziku i arhitekturi. Rimsko pravo i dalje ima utjecaj na moderne pravne sustave, a mnoge građevine iz doba Rimskog Carstva još uvijek stoje kao svjedoci njegove veličine i moći.

  Ocijeni članak!