Koje se države nalaze i u Europi i u Aziji

Trenutno pregledavate Koje se države nalaze i u Europi i u Aziji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2023

Rusija

Rusija je najveća država na svijetu koja se prostire na dijelovima Europe i Azije. Njeno teritorijalno područje proteže se preko Urala, a veći dio zemlje nalazi se u Aziji. Ipak, nekoliko njenih regija, kao što su Kalinjingrad i dio Sibira, nalaze se na europskom kontinentu.

Turska

Turska je još jedna država koja se prostire na dijelovima Europe i Azije. Veći dio Turske nalazi se u Aziji, ali mali dio njenog teritorija, poznat kao Trakija, nalazi se na europskom kontinentu.

Kazahstan

Kazahstan je također jedna od država koja se prostire na dijelovima Europe i Azije. Veći dio zemlje nalazi se u Aziji, ali zapadna regija, koja obuhvaća grad Atyrau, nalazi se na europskom kontinentu.

Azerbajdžan

Azerbajdžan je još jedna država koja se smatra dijelom Europe i Azije. Njegovo teritorijalno područje većinom se nalazi u Aziji, ali zapadni dio zemlje, uključujući glavni grad Baku, nalazi se u Europi.

Armenija

Armenija je mala država koja se nalazi na području između Europe i Azije. Veći dio zemlje smješten je u Aziji, ali mali dio teritorija, koji uključuje glavni grad Erevan, nalazi se u Europi.

Gruzija

Gruzija je još jedna država koja se prostire na dijelovima Europe i Azije. Veći dio zemlje nalazi se u Aziji, ali dio teritorija, uključujući regije Abhazija i Južna Osetija, smatra se dijelom Europe.

  Ocijeni članak!