Koje se računalo smatra prvim elektroničkim računalom?

Trenutno pregledavate Koje se računalo smatra prvim elektroničkim računalom?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 prosinca, 2023

Prije elektroničkih računala

Računanje je oduvijek bila bitna ljudska aktivnost, no prije pojave elektroničkih računala, računanje se odvijalo mehanički ili pomoću drugih analognih uređaja.

Prvi elektronički stroj

Prvi stroj koji se smatra prvim elektroničkim računalom je ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). ENIAC je izgrađen tijekom Drugog svjetskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem rješavanja složenih matematičkih problema.

ENIAC – prva generacija računala

ENIAC je bio ogroman uređaj s više od 17.000 vakuumskih cijevi i težio je oko 30 tona. Bio je sposoban izvoditi velike količine računskih operacija u sekundi, što je bilo revolucionarno za to vrijeme.

Prvi komercijalno dostupno računalo

Nakon ENIAC-a, prvo komercijalno dostupno elektroničko računalo bilo je UNIVAC I (Universal Automatic Computer I). UNIVAC I je razvijen 1951. godine i bio je prvi računalni sustav koji je korišten u različitim industrijama.

Razvoj računalne tehnologije

Nakon UNIVAC-a, računalna tehnologija je nastavila napredovati. Prva generacija računala s vakuumskim cijevima zamijenjena je tranzistorima, a kasnije su se pojavili integrirani krugovi i mikroprocesori. Danas imamo superbrze i kompaktne računalne sustave koji su neusporedivi s prvim elektroničkim računalima.

Zaključak

ENIAC se smatra prvim elektroničkim računalom zbog svoje revolucionarne tehnologije i sposobnosti izvođenja složenih računskih operacija. Međutim, važno je napomenuti da je razvoj računalne tehnologije bio kontinuiran i da su se računala tijekom vremena znatno promijenila i unaprijedila.

  Ocijeni članak!